Zo kies je in 3 stappen het beste idee voor je online programma?

Je wilt een online programma maken en blijft maar malen. Je hebt zo veel ideeën – hoe weet je nu met welke je moet beginnen? Ik heb regelmatig masterclasses gegeven aan groepen ondernemers die tegen dit probleem aanliepen. Met hen deed ik altijd de volgende oefening. Nu gebruik ik deze oefening met  de klanten van mijn Mastenine-traject Van Denken naar Doen.

Het voordeel van deze oefening is, dat je niet alleen een keuze maakt, maar dat je gelijk ontdekt of er logica zit in de opbouw van je aanbod.

Lees eerst even het hele blog door, voor je aan de oefening begint, zodat je lekker in flow blijft.

Wat heb je nodig voor deze oefening?

  • Een pen en een leeg vel papier
  • Het invulschema dat hieronder staat. Je kunt dit verderop downloaden en afdrukken (of natekenen natuurlijk)
  • Een stimulerend muziekje
  • Een timer

Stap 1: Braindump

Je begint met een braindump. Schrijf alle ideeën die je hebt op, op je lege papier. Dit kunnen dingen zijn die je al af hebt, maar ook wilde plannen, alles mag!
Neem hiervoor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 3 minuten. Zet een rustgevend muziekje op en blijf schrijven tot de tijd op is. Ook als je nog meer ideeën hebt, stop je.

Mijn tijd is om en ik heb nog veel meer ideeën

Vertrouw erop dat de ideeën die nu het beste bij je passen op papier staan. Je kunt altijd blijven twijfelen. Vertrouw erop dat de ideeën die je nu nodig hebt, op papier staan.

Stap 2: Categoriseren

Voordat je je (voorlopig) definitie keuze maakt, ga je eerst je braindump categoriseren:

Verdeel al je ideeën over de verschillende kolommen. Denk niet te lang na over in welke kolom een idee het beste past. Het eerste dat in je opkomt is de juiste kolom. Vertrouw op je intuïtie. Het geeft niet als een kolom leeg blijft.

Gratis template

Ik heb een tempate gemaakt, die je helpt om overzicht te krijgen in al je ideeën. Wil je het temlate downloaden? Klik dan hier. Je hem natuurlijk ook natekenen op een eigen vel papier. 

Stap 3: Kies je beste idee

Ik geloof dat je beste idee je veel energie geeft. Je kunt eigenlijk niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Volg daarom de volgende stappen om te bepalen welke ideeën nu het beste zijn:

  1. Omcirkel in elke kolom het idee, dat jou nu de meeste energie geeft (maximaal 4 dus).
  2. Schrijf deze ideeën op in de vakjes bovenaan. 

Welk idee kies ik nu voor mijn online programma?

Als het goed is, heb je nu maximaal 4 ideeën gekozen, in volgorde van laag naar hoog geprijsd.

Kijk eerst of de gekozen ideeën een logische opbouw vormen.

  • Passen ze bij dezelfde doelgroep?
  • Passen ze bij elkaar?
  • Helpen ze mijn ideale klant steeds een stapje verder?

Als dit klopt, kies je met welk idee je aan de slag gaat voor jouw online programma. Heb je nog nooit een online programma gemaakt? Begin dan met het meest laaggeprijsde idee. Zo kun je snel iets neerzetten en gaan testen of je jouw idee kunt verkopen. Zonde als je heel veel werk in je programma stopt en het blijkt niet aan te sluiten op jouw klanten.