In mijn blog waarin ik je vertel hoe je in 4 stappen je weggever online zet, maak ik gebruik van een hele simpele optin-pagina. Deze pagina bestaat alleen uit een formulier en een plaatje.

Om mensen al iets meer actie uit te laten voeren, leer ik je in deze blog hoe je gebruik maakt van een popup-formulier. Het doel is om meer betrouwbare geïntersserden je weggever te laten downloaden en ze al te laten wennen aan het idee dat ze op knoppen klikken,  

Dit helpt om ze in een later stadium een vergelijkbaar proces te doorlopen, wanneer ze een product bij je gaan kopen. Ze zijn al ‘gewend’ om op een knop op je website te klikken om naar een volgende stap te gaan. Omdat ze dat al een keer gedaan hebben bij het aanvragen van je weggever, zullen ze dat makkelijker doen als ze de verkooppagina van jouw product zien.

De eerste aanpassing die je doet, is dat je geen formulier op je website zet, maar een knop met een duidelijke tekst waaruit blijkt dat ze je weggever kunnen downloaden. In het plaatje hieronder zie je hoe dat eruit ziet:

Op het moment dat ze op deze knop klikken, verschijnt er een popup. In deze popup vullen ze hun gegevens in. 

De tekst ‘Je bent er bijna’ en de voortgangsbalk van 50% stimuleren je potentiele klant om hun gegevens achter te laten. We vinden het namelijk heel fijn om taakjes af te ronden.

Popup toevoegen

Deze popup verschijnt dus alleen als je op de knop klikt en dus al interesse hebt. Dit in tegenstelling tot een automatische popup, die bijvoorbeeld na een aantal seconden verschijnt. Ik vind dat zelf altijd heel irritant en klik die meteen weg. Hij komt namelijk bijna nooit op het moment dat het goed uitkomt.

Een popup kun je aanmaken via Templates > Popups op je WordPress dashboard. Kies Nieuwe toevoegen bovenaan de pagina en geef je popup een herkenbare naam. Maak je popup. Je voegt geen conditions toe. Bij de Triggers laat je alles op Nee staan en bij de advanced rules ook.

De popup laat je verschijnen door bij de link van de button een dynamische tag toe te voegen. Klik op het icoontje en kies bij Actions voor Popup.

Klik nu op het sleuteltje voor het woord Popup en voeg in het veld waar all staat de popup toe die je net hebt gemaakt.

Exit popup toevoegen

Als laaste stap maken we een tweede popup. Deze popup lijkt heel veel op de eerste. Allen vervang je de tekst door iets als: Vergeet je checklist niet! 

Deze popup laat je verschijnenen op het moment dat mensen de pagina willen verlaten. Ze waren toch al op weg naar de uitgang, dus je stoort ze niet tijdens het lezen van de website.

Onderzoek wijst uit dat best veel mensen alsnog je weggever aanvragen als ze dat in eerste instantie niet gedaan hadden.

Deze popup geeft je wel een Display condition

  • In plaats van Entire Site kies je Singular
  • All singular vervang je door Pagina’s
  • All vervang je door de pagina van je weggever.

Tenslotte zet je bij Triggers de optie On page exit intent op ja

Nu ben je klaar om je popups te testen. Open de pagina van je weggever. 

Wat gebeurt als je op ‘Gratis downloaden’ klikt?

Wat gebeurt als je dit niet doet (of de popup weer sluit) en de pagina probeert af te sluiten?